Selamat Datang ke Direktori Memancing!

Assalamualaikum w.b.t & Salam Sejahtera

Dalam usaha menyemarakkan lagi dunia memancing, Direktori Memancing (DM) rasa terpanggil untuk menyediakan satu direktori khas memancing.

Ia juga sekaligus sebagai tanda sokongan dalam menghimpunkan seluruh blog memancing dari Malaysia, Brunei Darussalam, Singapura, Indonesia, Thailand dan negara-negara Asean lain dibawah satu bumbung. Seluruh kaki pancing baik di kolam air tawar, kolam air masin, kolam udang, sungai, tasik, pulau dan lain-lain lokasi yang memiliki blog @ website masing-masing amat dialu-alukan.

Butiran maklumat adalah seperti berikut:
Nama Sebenar Blogger
Nama Samaran Blogger (dalam blog)
Nama Blog
Alamat URL
Lokasi/Kawasan Blogger
No. Contact
Kategori - akan ditentukan oleh redaksi DM

Justeru, Anda digalakkan untuk letakkan logo beserta url Direktori Memancing di blog masing-masing bagi membolehkan lebih ramai pelawat mengetahui direktori blog-blog memancing.

Untuk pengetahuan semua, objektif DM lebih fokus kepada menyenaraikan nama dan update blog memancing dan hanya akan menerbitkan artikel sendiri mengikut kesesuaian masa. DM akan cuba menyenaraikan sebanyak mungkin blog memancing aktif untuk diterbitkan. Atas sebab itu, DM tidak digalakkan diletakkan di ruangan link berbentuk artikel mana-mana blog memancing.

Buat permulaan, sila salurkan segala maklumat tersebut ke email: direktorimemancing@gmail.com

Terima kasih atas kerjasama diberi.

Redaksi Direktori Memancing (DM)

Jom "like" FB Page Direktori Memancing

Wajah Pemenang Utama Jelajah Pancing KL di Tasik Ampang Hilir 23 Apr 2017

Pemenang podium utama Cabaran Memancing bersama Jejak Suci

Pemenang podium utama Cabaran Memancing bersama Jejak Suci
Din Pelabuhan muncul juara raih RM25,000 diapit Seri Bandi dan Encik Hitam di tempat kedua dan ketiga.

Cabaran Memancing Port Dickson di Pantai Cahaya Negeri 1 Mei 2017

Cabaran Memancing bersama Jejak Suci 12 Mei 2017

Cabaran Memancing bersama Jejak Suci 12 Mei 2017

Ranking DM di World Sites

SENARAI BLOG MEMANCING ASIA TENGGARA [SOUTH EAST ASIA]

ARTIKEL & UPDATE

MALAYSIAN ANGLER'S

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

31 Mei 2010

Artikel Pilihan Blog Pancing Minggu Keempat Mei 2010

BLOG PILIHAN RAKAN PANCING
MINGGU INI
Tarikh: Minggu Keempat Mei 2010

MALAYSIA
Tajuk: PESTA KERISI BAGANG
Nama Blog: teamlempayun

Trip bagang ini disertai oleh Ali dari Membakut.Seorang rakan yang sepatutnya ikut, menarik diri di saat-saat akhir.Oleh itu, hanya kami berdua meneruskan perjuangan. Pukul 6:10, kami tiba di Bagang danAli pertama kali memanjat bagang kelihatan agak gayat..hehehe.Nasib baik semangatnya kuat, jika tidak..alamat bergayut lah di tiang bagang sampai petang.hehehe. Beruntungnya kami pada masa itu, temanung baru diperolehi sebagai umpan.Umpan segar ini pastinya menarik selera ikan.

Selanjutnya sila klik disini

INDONESIA
Tajuk: 1SET METEOR & MIKRO FROGGIE PRENTUL PESANAN ANDRE SAMARINDA
Nama Blog: pesananmaglure

Selanjutnya sila klik disini

BRUNEI
Tajuk: LAPORAN KEMARIN
Nama Blog: Scoanglerz

Kemarin crew seramai 5 org aku,sifoo brahim,g gunner,capt g bohari & wapy turun mentest test raba ikan merah..ternyata hasil seperti diatas. Lama udah inda turun sekali turun sibuk melayan.sifoo brahim sama g gunner paling champion ariatu, belwan turun naik sama ikan merah. sorg sorg pun muka ada sinyum..heee..

Selanjutnya sila klik disini

SINGAPURA
Tajuk: EGING AT SIBU KELONG
Nama Blog: Baktao Heaven

Writeup and Pictures
We are long fans of squidding at Sibu Kelong and what better month than to be the first wave of egi crazed fishos who might encounter the first wave of squid invasion coming to the Sibu Kelongs? We started out planning this trip about a month ago but there were not much people interested in the trip.

In the end, after many ups and downs, we still went for the trip... The 4 of us(Me, AG, Momok and Sister) took the car rental option. It's slightly more expensive but perfect for short simple fixes. I guess we'll be using more of the car next time because it's quite comfortable and fuss free as we do not need to lug our iceboxes when going through customs.

Selanjutnya sila klik (read more) disini

26 Mei 2010

Artikel Pilihan Blog Pancing Minggu Ketiga Mei 2010


BLOG PILIHAN RAKAN PANCING
MINGGU INI
Tarikh: Minggu Ketiga Mei 2010

MALAYSIA
Tajuk: TRIP AIR MASIN - PART 2
Nama Blog: KMN Fisher
Pukul 12 tengah malam, kami sampai ke Karang Luas. Yang maner terlelap semuanya bangun dan ready dengan peralatan tempur masing-masing. UMpan yang dihulur terus bersambut. Seekor ikan duri cantik naik ke permukaan. Besar jugak...4 kilogram.
Selanjutnya sila klik disini


INDONESIA
Tajuk: TEKNIK MANCING LAUT DENGAN PELAMPUNG
Nama Blog: Mancing Mania


Cara mancing laut berpelampung lebih sederhana dibanding mancing dasaran. Teknik ini dilakukan untuk menghindari dari tersangkutnya umpan dari karang atau objek lain di dasar laut.

Gunakan joran berukuran panjang lebih dari dua meter dan bahkan lebih agar bisa melempar umpan jauh ke tengah saat mancing dari pinggir laut dan di atas karang. Dan gunakan joran yang berukuran panjang cukup agar lebih leluasa melempar umpan dari tengah laut di atas kapal/perahu mancing.
Selanjutnya sila klik disini

BRUNEI
Tajuk: SELUNSONG vs BEBATIK n IMAM
Nama Blog: DlahGengJoran
Al-kisah...ani adalah sebahagian gambar-gambar Ikan-ikan yang dinaikkan oleh Raja Selungsong Geng Joran Kami (Madi)...tahniah geng...
Selanjutnya sila klik disini


SINGAPURA
Tajuk: ACCURATE 2010 LONE RANGE YELLOWFIN TUNA TRIP - PART I
Nama Blog: Anglers Outfitter

After a great Accurate trip in 2007 with I got my best Yellowfin of 282lb, Chak 310lb and Steven 208lb. We try to plan more but due to work I was finally able to put up a trip again this year with 3 more friends. Anthony, Carman and Pin, their are first time doing this type of trip all their best Yellofin Tuna are below 50lb. I really hope personnel record can be break on this trip. We start off with a 18hrs flight from Singapore to LA and a 2hrs drive from LA to San Deigo.

Selanjutnya sila klik disini

18 Mei 2010

Direktori Memancing lebar sayap ke Facebook

MEMANDANGKAN terdapat permintaan tinggi dikalangan blogger's dan kaki pancing, Direktori Memancing (DM) melebarkan sayap dengan mewujudkan satu lagi laman sosial yang boleh dikunjungi.

Kali ini, DM telah memilih Facebook sebagai satu destinasi terbaru. Bagi para blogger's pancing dan kaki pancing di seluruh pelusuk Asia Tenggara (South East Asia) boleh melayari DM di laman Facebook dengan menambah @ add sebagai rakan dan bertukar-tukar fikiran. Sila klik disini

17 Mei 2010

Artikel Pilihan Blog Pancing Minggu Kedua Mei 2010

BLOG PILIHAN RAKAN PANCING
MINGGU INI
TARIKH: MINGGU KEDUA MEI 2010 (16 Mei 2010)

MALAYSIA
Tajuk: MALAM DI KAPAL BERLABUH
Nama Blog: Dinn The Angler

Trip kali ini saya bersama Fadzli dan kawan dia yang ada bot dari bertolak dari Kg. Pelakat Sipitang jam 11.00 malam. Menunggu umpan udang hidup dari nelayan yang memukat di sekitar perairan Sipitang. Destinasi pertama kali ialah Lawa-lawa Papan. Kegelapan malam dan kurang pengalaman malam di laut menyebabkan kami tidak menemui lawa-lawa tersebut sehingga kami tersasar terus ke kawasan kapal-kapal berlabuh.

Angin bertiup pada malam tu menyebabkan laut sedikit berombak turut menyukarkan pergerakan kami. Setelah 3 kali tersilap tuju kapal, akhirnya kami berjumpa kapal yang dicari sekitar jam 2 pagi dan memulakan acara memancing dalam keadaan berombak. Hasilnya, hanya 4 ekor jenahak skala 0.5 - 1kg dinaikkan.

Selanjutnya sila klik disini


INDONESIA
Tajuk: CASTING BARAMUNDI DI KOLAM ACUN
Nama Blog: Serena Fishing Club

Selanjutnya Sila klik disini

BRUNEI
Tajuk: TRIP KE CHEARNLEY SHOALS
Nama Blog: C-Dapatz Team

Trip kali ini ke lokasi Chearnley Shoals terletak sekitar 17 batu nautika dari Kuala Sg. Belait dengan kedalaman dari 11 meter - 35 meter sahaja. Di lokasi ini kita boleh memancing secara beranyut (Drifting) dan bersauh. Mesti rajin berpindah-pandah untuk mencari lubuknya. Walaupun cara ini melelahkan tapi ada juga hasilnya.

Selanjutnya sila klik disini


SINGAPURA
Tajuk: South China Sea 27th April - 29th April 2010
Nama Blog: Fish On with Nelayan Inc.

Selanjutnya sila klik disini

03 Mei 2010

Artikel Pilihan Blog Pancing Minggu Pertama Mei 2010

BLOG PILIHAN RAKAN PANCING
MINGGU INI
TARIKH: MINGGU PERTAMA MEI 2010


MALAYSIA
Tajuk: TRIP PECAH TONG PANGKOR LAUT
Nama Blog: Unipro Fishing Club
delayed update, update tertangguh. Berikut Trip Pangkor yang melibatkan memc & unisem. Yang ada 'bran' turut sama trip berkenaan adalah Zul Kelantan, Khairul, Sharmin, Kenny, Mr Hiraga, Wk Au, Ah Fai, As dan Iliya. Semuanya 9 orang dan trip berkenaan meninggalkan kenangan manis buat mereka semua kerana telah berpesta tangkapan dengan membawa pulang lebih 40kg pelbagai tangkapan. Benar-benar 'pecah tong; lah hingga terpaksa muat dengan beg plastik nak bawak turun dari bot. Tangkapan dibahagi sama rata pada semua peserta.

Selanjutnya sila klik disini


BRUNEI
Tajuk: TAPAH, BARAB & BANYA @ ULU INGAI
Nama Blog: Selunsong Team Anglerz
Jumaat 30.4.2010 Majidi, Ejal dan bersama kawan2 lain menerokai ulu Belait yang mana perjalanan ke ulu ingai sangat lah jauh bermula turun jam 14:00 dan smpai ke ulu Ingai jam19:30. Setibanya disana cuma kerja2 memasang kem tempat tinggal saja yang dibuat pada keesokkan harinya iaitu hari pertama mencuba Ejal dan Majidi nda dapat menaikkan barap dan tapah yang mana kesemuanya banyak kecundang disebabkan hook durang langkang saja namun hari kedua durang berazam lagi dan akhirnya Majidi berjaya menaikan tapah dan barab manakala Ejal hanya belureh barap saja. Tahniah Majidi dengan lesen pertama barab dan tapah atu dan Ejal dengan lesen pertama barab, nanti join kesana atu....tunggu tah cuti2 Brunei hehe....

Selanjutnya sila klik disini


INDONESIA
Tajuk:TRIP UJUNG KULON 23-25 APRIL 2010: KAPAL YANG TAK BERGOYANG DAN UMPAN YANG TAK DIMAKAN
Nama Blog: droit au but [Owner: Michael Risdianto]

Pagi di Desa Sumur, Ujung Kulon, Banten, bagi kami para pemancing adalah pagi dengan mata berat dan terpicing berusaha menatap sekitar yang mulai terang.

Selanjutnya sila klik disini

SINGAPORE
Tajuk: BASS RIDE DAY 1
Nama Blog: Baktao Heaven

I have been observing one of our favourite bass spots for quite some time now and with the recent rainfall building up, it's time we went back to the area for our Peacock Bass. We set out a 2 day plan on fishing the area.

It's one of those fishing grounds in which one will be supremely confident in getting a fish. Yeah... I guess you could say expectations were high.

It's always prime time to fish in Dawn or Dusk but from our experience, the fish there feed even at noon although they are terribly sluggish. We went at around 2pm... and targeted to end by 7pm.

Selanjutnya sila klik disini